اگر تا به حال پرتقال را فقط به خاطر ویتامین ث بالای آن و پیشگیری از سرماخوردگی مصرف میکردید میتوانید کیوی را جایگزین آن کنید. ویتامین ث موجود در کیوی 2 برابر پرتقال، 6 برابر لیمو ترش و میزان مواد مغذی آن 8 برابر سیب است. کیوی در اصل متعلق به کشور چین است، اما اکنون مردم سراسر دنیا این میوه را مصرف میکنند. ایتالیا، نیوزلند، چین، فرانسه و ژاپن جزو بزرگترین تولیدکنندگان کیوی محسوب میشوند. این میوه به نامهای متعددی نامیده میشد تا این که در سال 1959 نام کیوی برای آن انتخاب شد (کیوی برگرفته از نام پرنده بیپرواز بومی نیوزلند است). در سال 1974 نام کیوی به صورت نام رسمی تجاری این میوه درآمد. کیوی چه دارد کیوی منبعی غنی و سرشار از ویتامین ث است و مقدار ویتامین ث آن از پرتقال نیز بیشتر است. همچنین دانههای سیاه آن حاوی ویتامین D است. کیوی همچنین دارای ویتامین A، ای ویتامینهای ب1، ب2، ب3 فولیک اسید و سایر ویتامینهای گروه ب است. کیوی از میوههای بسیار کمکالری است. در 100گرم کیوی 61 کالری وجود دارد و از جهت میزان کالری همردیف زردآلو و نارنگی است. در 100 گرم کیوی 331 میلیگرم پتاسیم، 26 میلیگرم کلسیم و40 میلیگرم فسفر وجود دارد. مقدار پتاسیم آن از موز کمتر است، اما در مقابل از میزان منیزیم بسیار بالایی برخوردار است همچنین دارای مس، آهن و فسفر است. پشمالوی پرخاصیت کیوی این میوه پرزدار، دارای مواد غذایی بالا و میزان کالری بسیار پایینی است، به این خاطر در رده میوههای بسیار مفید قرار دارد. این میوه به دلیل خاصیت کاهندگی که بر سطحتری گلیسیرید دارد، از غلظت خون میکاهد و از تنگ شدن عروق و بروز انواع سکتهها جلوگیری میکند.کیوی با داشتن آنتیاکسیدان فراوان خاصیت ضدسرطانی بسیاری دارد و امکان مبتلا شدن به بعضی از سرطانها را کاهش میدهد. مصرف هویج میتواند از ضعیف شدن بینایی جلوگیری کند. حتما این جمله را بارها شنیدهاید، اما شاید تا به حال نشنیده باشید که کیوی هم چنین خاصیتی دارد. کیوی با داشتن پیشسازهای ویتامین آ همچنین ویتامین ای و ث موجب حفظ سلولهای دستگاه بینایی میشود. ویتامین ث موجود در کیوی موجب تقویت سیستم حفاظتی بدن میشود. کیوی منبع خوبی برای پتاسیم و کلسیم است. پتاسیم باعث کاهش فشار خون میشود. کیوی ادرارآور است. به علت کالری پایین افرادی که تصمیم به کاهش وزن خود دارند میتوانند این میوه را مصرف کنند. بعد از خوردن غذاهای گوشتی قدری اسید معده خنثی میشود. در این شرایط آنزیمهای کیوی میتوانند مدت کوتاهی فعالیت کنند و این زمان کافی است که مواد پروتئینی به وسیله این آنزیمها به قطعات کوچکتر و قابل هضم تبدیل و تجزیه شوند. این امر، عمل هضم غذاهای سنگین در معده را آسان میکند، لذا خوردن کیوی به همراه غذاهای گوشتی برای هضم آسانتر غذا توصیه میشود. چند نکته 1- کیوی خام نیز دارای مقادیر زیادی آنزیم به نام پاپایین است که از نظر تجاری برای نرم کردن گوشت مفید است، اما احتمال دارد برای بعضی از افراد آلرژیزا باشد. بویژه افرادی که به آناناس حساسیت دارند مستعد حساسیت به این میوه هم هستند. |
جین سینگ و پیشگیری گیاه جین سینگ از قرون باستان در کره .چین و ژاپن مورد استفاده زیادی داشته است . اخیرا" در تحقیقات انجام شده ان را گیاه سالمندان نامیده اند چرا که بواسطه * افزایش ملایم تحریک پذیری ذهنی * افزایش تمرکز و بهبود حافظه * سرخوشی ملایم * افزایش قوای جسمی از اختلالات ناشی از کهنسالی در این قشر قابل احترام پیشگیری می نماید. مشخصات: گیاهی پایا با ریشه ای سخت و دوکی شکل که به رنگ قهوه ای مایل به زرد می باشد و مزه ای شیرین و بوی مطبوعی دارد. برگهای تقریبا" بیضوی ومتوسط بر شاخه های فرعی بصورت دستجات 5 تایی با دمبرگ کوتاه قرار می گیرندو حاشیه ای دندانه ای با رگبرگ شانه ای شکل دارند . گل های کوچک بصورت گل اذین و دستجات میوه قرمز رنگ روشن که در انتهای ساقه می رویند. پراکندگی: بومی شمال کره چین(منچوری) و ژاپن می باشد البته گونه موجود در اکراین و سیبری نیز اثرات درمانی مناسبی دارند. درایران یافت نمی شود. بخش های مورد استفاده: ریشه که هر چه مسن تر باشد موثرتر است. ترکیبات شیمیایی:جینسینوییدها Ginsenoides ماده موثره اصلی میباشند . خواص: محرک و مضعف سیستم اعصاب مرکزی: بواسطه اثراتی که بر روی مواد آزاد شده در مغز ( استیل کولین، سروتونین و هیستامین ) دارد در کل افسردگی خفیف را بر طرف می کند. بهبود وضعیت عمومی بدن: بخصوص در دوران نقاهت بیماری افزایش تمرکز بهبود توان جنسیموارد مصرف: پیشگیری بروز احسلاس پیری : در افراد مسن بواسطه 1) تقویت عمومی بدن Tonic 2)افزایش تمرکز 3) کاهش احتمال بروز افسردگی منجر به پیشگیری از بروز احساس پیری میگردد. درمان ضعف دوران نقاهت : بواسطه اثرات تقویت کننده عمومی که دارد در افرادی که به تازگی از بیماری سختی بهبودی پیدا کرده اند و بخصوص در افراد مسن باعث تسریع بازگشت سلامتی فرد میگردد. افسردگی خفیف : با تحریک عمومی سیستم عصبی و افزایش نشاط، منجر به بهبود افسردگی خفیف بخصوص در افراد مسن می گردد. کم حافظگی : منجر به بهبود تمرکزو حافظه در افراد مسن میگردد. دیابت : باعث بهبود در مراحل اولیه بخصوص در زمانی که عدم تحمل به تغییرات ناگهانی قند وجود دارد میگردد. موارد احتیاط و منع مصرف:* در افرادی که فشارخون بالا دارند مصرف مقادیر زیاد یا طولانی مدت آن منجر به افزایش فشار خون انها میگردد. * در بیماران دیابتی منجر به افزایش احتمال بروز افت قند خون میگردد. تداخلات دارویی:* مصرف توام با فنلزین Fenelzine منجر به بروز علایم سرخوشی Euphria میگردد. * مصرف توام با فراورده های کافیین دار همراه با مصرف طولانی مدت یا مقادیر زیاد جین سینگ منجر به پرفشاری خون میگردد. * حین مصرف انسولین به همراه جین سینگ باید دز انسولین تعدیل گردد تا احتمال افت قند خون کاهش یابد. * فعالیت ضد انعقادی وارفارینWarfarin در حضور جین سینگ کاهش می یابد و احتمال بروز لخته افزایش می یابد. مصرف در دوران بارداری: با توجه به افزایش میل به بروز لخته در حین بارداری بخصوص در مواردی که بارداری توام با استراحت مطلق می باشد ممنوعیت مصرف دارد. مصرف در حین شیردهی: با توجه به نبود تحقیقات کافی با احتیاط مصرف گردد. |
مارچوبه یک گیاه باغچهای چندساله از خانواده سوسن است (liliaceae). حدود 300 نوع مارچوبه وجود دارد که 20 نوع آن خوردنی است. مارچوبه گیاهی است با نیزههایی گوشتی که سر آن شکوفه مانند است و گیاهی تزئینی بوده که به خاطر مزه آبدار و طعم ملایمش مورد استفاده قرار میگرفت. آن را در فصل بهار هنگامی که حدود 6 تا 8 اینچ است درو میکنند. مارچوبه سفید با طعمی خوشمزه و ملیح در زیر زمین رشد میکند. در کل مارچوبه به صورت کنسرو فروخته میشود ولی مارچوبه تازه را میتوانید در مغازههای خوراک شناسی نیز پیدا کنید که نوع سبز آن گرانتر است چون این محصول به زحمت به دست میآید. نوع دیگر خوردنی آن به رنگ بنفش است و خیلی ریزتر از نوع سبز و سفید است و طعم میوهای دارد. تاریخچه از 2000 سال پیش مارچوبه برای تزئین و دارو استفاده میشده. منشا آن منطقه مدیترانه شرقی است و از آنجا به تمام نقاط جهان راه یافته است. به نظر میرسد که در مصر باستان و آفریقای شمالی و جنوبی نیز انواع مختلف آن را پرورش میدادند. در قرون وسطی این محصول دوباره کشف شد و لوئیس XIV در قرن 18 آن راعمومیت داد. امروزه، مارچوبه در نواحی استوایی و مرطوب کشت میشود. تاجران اصلی مارچوبه در دنیا آمریکا، مکزیک، پرو، فرانسه، اسپانیا و کشورهای مدیترانهای است. مواد موجود در 100 گرم مارچوبه
فوائد مارچوبه سلامت قلب فولات اساسا برای سلامت سیستم قلب و عروق لازم و ضروری است. کمبود فولات باعث ایجاد خطر حمله قلبی و بیماریهای قلبی میشود. فولات همچنین مسئول تبدیل هومو سیستئین به سیستئین است که تجمع آن در دیوارههای رگها باعث تصلب شرائین میشود. با خوردن یک وعده مارچوبه، 66درصد نیاز روزانه بدن به فولات تامین میشود. ادرار آور طبیعی مارچوبه منبع بسیار خوبی از پتاسیم (288 میلی گرم در فنجان) و مقدارکمی سدیم (19. 8 میلی گرم در فنجان) است، که در ترکیب با آمینو اسیدی در مارچوبه، asparagine، به مارچوبه خاصیت ادرار آوری میدهد. از زمانهای دور از مارچوبه برای درمان مشکلاتی چون تورم، ورم مفاصل و روماتیسم استفاده میشده است. همچنین این گیاه برای PMS (علائم قبل از قاعدگی در زنان) مفید است. غذایی برای سلامت روده کوچک در مارچوبه نوعی کربوهیدرات ویژهای به نام inulin وجود دارد که ما آنرا هضم نمیکنیم، اما باکتریهای مفید در روده بزرگ مثل Bifidobacteria و lactobacilli این کار را انجام میهند. اگر در غذای ما مقدار کافی اینولین وجود داشته باشد رشد و فعالیت این باکتریها افزایش مییابد. و هنگامی که مقدار آنها بیش از حد شود باکتریهای مضر نمیتوانند فعالیتی داشته باشند. پیشگیری از عیبهای مادرزادی اگر به فکر حامله شدن هستید یا در دوران حاملگی به سر میبرید، سعی کنید مارچوبه را در غذاهای روزانه خود استفاده کنید. یک فنجان مارچوبه تقریبا 263 میلی گرم فولات دارد. فولات یک ویتامین B لازم برای تقسیم سلولی است و برای ترکیب DNA ضروری است. بدون فولات سلولهای سیستم عصبی جنین درست تقسیم نمیشوند. کمبود فولات در دوران حاملگی باعث ایجاد عیبهای مادرزادی از قبیل عیب لولههای عصبی مثل اسپینابیفیدا، ضایعهای در ستون فقرات میشود. کمبود فولات یکی از شایعترین کمبودهای ویتامینی در دنیاست. چگونه انتخاب و ذخیره کنید ساقههای مارچوبه باید گرد باشد چرب و پیچدار نباشد. آنهایی که ساقهای باریک و سبز رنگ با سر بسته مایل به ارغوانی دارند را انتخاب کنید. انتهای ساقه نباید خیلی چوبی باشد البته کمی چوبی بودن ساقه را از خشک شدن محافظت میکند. اگرمارچوبه را پاک کنید و بپزید نصف وزن خود را از دست میدهد. مارچوبه سفید که طعمی ملیح تر از مارچوبه سبز دارد همیشه در دسترس میباشد. مارچوبه سفید با طعمی خوشمزه و ملیح در زیر زمین رشد میکند. بعضی مغازه ها مارچوبه بنفش را که طعم میوهای دارد نیز میفروشند. یک یا دو روز بعد از خریداری آن را مصرف کنید تا از طعم تازه آن لذت ببرید. |